In ce consta medierea unui conflict si cand intervine notarul?

Articole Asemanatoare

Cele mai cool 5 idei pentru mărturiile de nuntă

Mărturiile de nuntă sunt o modalitate specială prin care...

De ce ai nevoie pentru un salon de remodelare corporală?

Deschiderea unui salon de remodelare corporală este o provocare...

10 actrițe celebre pasionate de construcții

Când ne gândim la actrițele celebre de la Hollywood,...

9 activități sportive pe care să le faci iarna

Iarna este anotimpul care, pentru mulți dintre noi, aduce...

Se intampla adesea ca un conflict, care poate aparea atat intre persoane legate de diferite grade de rudenie, cat si fara nicio legatura, sa escaladeze si sa nu se poata ajunge la o decizie cu care sa fie de acord ambele parti. In acest caz, solutionarea se poate face fie cu ajutorul instantelor de judecata, fie cu o terta persoana, care va media conflictul. 

Daca persoanele implicate in conflict isi doresc cu adevarat sa se rezolve, acestea vor apela in primul rand la un mediator. Acesta este, de obicei, un profesionist, o persoana neutra, care are rolul de a ajuta la negocierea conditiilor in care sa se incheie conflictul, astfel incat toate partile implicate sa fie de acord. In caz contrar, cazul va ajunge, intr-un final, tot in fata instantelor de judecata. 

In ce situatii poate fi necesara medierea unui conflict? 

Conflictele intre oameni pot aparea din foarte multe motive. Acestea pot fi ascunse, mocnite, care ulterior sa escaladeze la cel mai mic si neinsemnat factor declansator sau pot fi inca de la inceput conflicte puternice. 

De obicei, o mediere poate fi necesara in cazul in care exista o ostilitate puternica intre cele doua parti implicate sau cand conflictul persista de mult timp si nu a putut fi rezolvat. De asemenea, o problema complexa, pentru care participantii nu detin abilitatile sau capacitatea pentru a o rezolva va necesita interventia unui mediator. 

Pentru orice tip de conflict se poate apela la mediere, mai ales daca una dintre parti considera ca astfel poate fi rezolvata problema mult mai usor. Este necesar insa ca si cealalta parte sa fie de acord cu aceasta solutie, deoarece medierea presupune o colaborare intre parti, care nu poate avea loc daca una dintre ele nu se prezinta sau nu doreste sa coopereze. 

Cand intervine notarul public? 

Cu toate ca unii oameni sustin ca merg sa medieze un conflict la notar, in realitate, notarul este cel care legalizeaza Acordul de mediere, de rezolvarea conflictului ocupandu-se un mediator. Astfel ca dupa ce partile au cazut de acord asupra modului in care sa se rezolve problema cu care se confrunta, va fi intocmit un document care sa cuprinda toate informatiile referitoare la mediere, document cu care acestia trebuie sa se prezint la un notar public, cu este si biroul Notariat Birzu

Notarul va verifica legalitatea prevederilor si conditiilor in care s-a incheiat Acordul, pe care ulterior in va legaliza, obtinand valoarea de contract, unde partile implicate trebuie sa respecte angajamentele asumate.