De ce te simți obosită în timpul menopauzei și cum poți recâștiga vitalitatea?

Articole Asemanatoare

Ai ajuns la menopauză și te simți obosită tot timpul, extenuată fără motiv și fără vlagă, oricât ai încerca să te odihnești? De vină sunt schimbările hormonale, fiziologice și psihologice care au loc în această perioadă. Iată câțiva factori care contribuie la starea ta de epuizare:

Scăderea nivelului de estrogen

În timpul menopauzei, nivelul de estrogen scade semnificativ. Hormonul feminin de bază joacă un rol important în reglarea energiei și a somnului, astfel că diminuarea secreției de estrogen îți afectează somnul și contribuie la starea de oboseală cronică. Lipsa de energie la menopauză este însoțită de bufeuri, transpirații nocturne și anxietate, de aici disconfortul permanent și senzația enervantă că „ți s-au descărcat bateriile”.

Tulburări de somn

Cele mai frecvente tulburări de somn asociate cu menopauza sunt insomniile, apneea de somn și sindromul picioarelor neliniștite. Insomnia se manifestă prin dificultatea de a adormi sau de a rămâne adormită, în timp ce apneea de somn se caracterizează prin oprirea temporară a respirației în timpul somnului. Sindromul picioarelor neliniștite provoacă o senzație neplăcută în membrele inferioare, care se ameliorează doar prin mișcare, fapt care poate perturba somnul.

Anxietate și depresie

Menopauza, anxietatea și depresia sunt adesea legate, iar simptomele pot varia de la o femeie la alta. Nervozitatea, iritabilitatea, sentimentele de tristete, lipsa concentrării, pierderea interesului pentru activitățile de zi cu zi reprezintă semne ale vulnerabilității tale la nivel psihic și emoțional. Contribuie decisiv la starea ta de oboseală permanentă, deoarece te extenuează prin furtuni emoționale intense.

Metabolism încetinit și modificări tiroidiene

În timpul menopauzei, metabolismul încetinește, ceea ce poate duce la creștere în greutate și la o scădere generală a energiei. Aceasta poate face ca activitățile zilnice să fie mai solicitante și să necesite mai mult efort. Funcționarea glandei tiroide poate fi afectată de schimbările hormonale din timpul menopauzei, ceea ce poate duce la hipotiroidism, o afecțiune care provoacă oboseală și epuizare constantă. 

Cum să-ți recâștigi vitalitatea la menopauză?

Exercițiile aerobice, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau yoga, pot îmbunătăți nivelul de energie și calitatea somnului. O dietă bogată în fructe, legume, proteine slabe și acizi grași Omega-3 (din pește gras, semințe de in etc.) poate susține energia. De asemenea, este util să eviți alimentele procesate, zaharurile rafinate și cofeina în exces, care pot provoca fluctuații ale nivelului de energie.

Stabilește o rutină de somn consistentă, evită expunerea la ecrane înainte de culcare și creează un mediu de somn liniștit și întunecat. De asemenea, evită mesele copioase și cofeina înainte de culcare, ca să reduce riscul tulburărilor de somn.

Practici precum meditația, respirația profundă și yoga pot reduce stresul și ajută la diminuarea senzațiilor de anxietate sau depresie, aducând un sentiment general de bine și vitalitate. Sunt recomandate suplimentele pentru combaterea simptomelor perimenopauzei și menopauzei. Optează pentru produse cu ingrediente 100% naturale, ce contribuie la o mai bună funcționare a organismului feminin, optimizează puterea de acțiune și energia ta de zi cu zi.