3 criterii de care să ții cont când alegi fondul de ten

Articole Asemanatoare

9 activități sportive pe care să le faci iarna

Iarna este anotimpul care, pentru mulți dintre noi, aduce...

3 criterii de care să ții cont când alegi fondul de ten

Alegerea corectă a fondului de ten este esențială pentru...

Alegerea corectă a fondului de ten este esențială pentru a ascunde imperfecțiunile pielii, păstrând totodată un look natural. Descoperă care sunt cele mai importante criterii de care trebuie să ții cont când alegi fondul de ten și ce greșeli e important să eviți! 

1. Cunoașterea tipului de piele

Identificarea tipului de piele reprezintă primul pas esențial în alegerea unui fond de ten potrivit. Există cinci tipuri principale de piele – normală, uscată, grasă, mixtă și sensibilă – fiecare cu propriile caracteristici și necesități specifice de îngrijire.

Pentru a determina cu exactitate tipul de piele, un test simplu, numit testul șervețelului, poate fi efectuat. Testul presupune aplicarea unui șervetel pe față, după o perioadă în care fața nu a fost spălată. Dacă șervețelul rămâne curat, pielea este normală sau uscată. În schimb, dacă prezintă urme de sebum, atunci pielea este grasă sau mixtă.

Tipurile de piele pot fi identificate și după semnele lor distinctive. Pielea normală nu este nici prea uscată, nici prea grasă, are un aspect sănătos, un ton uniform și nu prezintă imperfecțiuni. Pielea uscată este aspră, lipsită de elasticitate, poate prezenta crăpături și necesită hidratare intensă. Pielea grasă este lucioasă, are porii dilatați și este predispusă la acnee. Pielea mixtă este grasă în zona T (frunte, nas, bărbie) și normală sau uscată în restul feței. Pielea sensibilă este predispusă la iritații, înroșiri și poate avea o reacție adversă la anumite produse cosmetice.

2. Alegerea nuanței potrivite

Alegerea nuanței potrivite de fond de ten este un proces care necesită o atenție deosebită. Una dintre cele mai comune erori este testarea nuanței pe încheietura mâinii, un loc unde pielea poate avea o culoare diferită față de cea a fetei și gâtului. Potrivit specialiștilor în make-up, este recomandat să testezi nuanță de fond de ten pe gât, pentru a te asigura că se potrivește perfect cu tonul pielii.

Un alt aspect important în alegerea nuanței de fond de ten îl reprezintă subtonul pielii. Acesta poate fi cald, neutru sau rece și influențează în mod decisiv nuanță de fond de ten pe care ar trebui să o alegi. Subtonurile calde au în compoziția lor nuanțe de galben sau piersică, cele neutre sunt o combinație între galben și roz, în timp ce subtonurile reci au nuanțe roz sau albastre. În funcție de subton, fondul de ten poate să arate diferit pe piele.

Nu în ultimul rând, lumina în care se testează fondul de ten este esențială. Lumina naturală este cea mai indicată pentru a vedea culoarea reală a produsului pe piele. Lumina artificială poate distorsiona culoarea fondului de ten și poate conduce la alegerea unei nuanțe nepotrivite.

În plus, este important să se ia în considerare tipul de piele. În funcție de acesta (uscată, grasă, mixtă), unele nuanțe de fond de ten pot părea diferite. De exemplu, pe o piele uscată, fondul de ten poate părea mai închis la culoare, în timp ce pe o piele grasă poate părea mai deschis decât este în realitate.

3. Fond de ten pentru diverse probleme ale pielii

Primul pas în alegerea fondului de ten perfect este identificarea problemei cu care te confrunți. Poate fi vorba de acnee, roșeață, piele uscată, piele grasă sau semne de îmbătrânire. Aceste probleme ale pielii necesită un anumit tip de fond de ten, iar alegerea corectă poate fi o provocare.

După ce ai identificat problemele pielii, următorul pas este alegerea produsului potrivit. De exemplu, dacă te confrunți cu acneea, ar trebui să alegi un fond de ten non-comedogenic, care nu va bloca porii și va reduce riscul de apariție a coșurilor. Dacă ai pielea uscată, un fond de ten hidratant este cea mai bună alegere.

Înainte de a cumpăra un fond de ten, este esențial să îl testezi. Majoritatea magazinelor de cosmetice oferă mostre gratuite pe care le poți încerca. Testarea produsului pe o mică porțiune de piele este un pas esențial în alegerea fondului de ten, deoarece te ajută să vezi cum reacționează pielea ta și dacă nuanța este potrivită.

În cazul în care ești nesigură în privința alegerii unui fond de ten sau dacă te confrunți cu probleme severe ale pielii, consultarea unui specialist poate fi cea mai bună opțiune. Dermatologii sau make-up artiștii profesioniști au experiența necesară pentru a te ghida spre cel mai potrivit produs pentru tine.

Alegerea fondului de ten potrivit poate fi o adevărată provocare, dar ținând cont de cele trei criterii esențiale pe care le-am discutat în acest articol – cunoașterea tipului de piele, alegerea nuanței potrivite și identificarea produsului corespunzător pentru diverse probleme ale pielii – procesul poate deveni mult mai simplu și eficient. Medicul dermatolog și un make-up artist cu experiență te pot sprijini în acest demers!