10 retete pentru dieta fodmap

Articole Asemanatoare

10 retete pentru dieta FODMAP

Dieta FODMAP este o abordare dietetica special conceputa pentru a ajuta persoanele care sufera de sindromul intestinului iritabil (SII) sau alte afectiuni gastrointestinale. Scopul acestei diete este de a reduce consumul de alimente care sunt bogate in anumiti carbohidrati fermentabili, care pot cauza simptome neplacute. Aceasta dieta implica eliminarea temporara si apoi reintroducerea treptata a alimentelor pentru a identifica care dintre ele provoaca simptome. Aici sunt 10 retete care respecta principiile dietei FODMAP si sunt atat delicioase, cat si usor de preparat.

1. Oua cu spanac si rosii

O reteta simpla si nutritiva, ideala pentru micul dejun. Incalziti o tigaie antiaderenta si adaugati putin ulei de masline. Adaugati o mana de spanac proaspat si lasati-l sa se inmoaie. Bateti doua oua intr-un bol si turnati-le peste spanac. Adaugati cateva rosii cherry taiate in jumatati. Gatiti la foc mediu pana cand ouale sunt bine facute. Aceasta reteta este bogata in proteine si nu contine FODMAP-uri la niveluri care sa provoace simptome.

2. Salata de quinoa cu legume

Quinoa este un superaliment care este complet acceptabil in dieta FODMAP. Pentru aceasta salata, fierbeti o cana de quinoa conform instructiunilor de pe pachet. Lasati-o sa se raceasca. Intr-un bol mare, combinati quinoa cu ardei rosu taiat, morcovi rasi, cateva frunze de spanac tocat si o mana de migdale taiate. Pentru dressing, amestecati suc de lamaie, otet de mere, ulei de masline, sare si piper. Aceasta salata este revigoranta si plina de nutrienti.

3. Supa de morcovi si ghimbir

O supa calda si confortabila, perfecta pentru zilele racoroase. Incalziti doua linguri de ulei de masline intr-o oala mare. Adaugati un kilogram de morcovi curatati si taiati in bucati, impreuna cu un bucata de ghimbir proaspat, tocat fin. Gatiti pana cand morcovii incep sa se inmoaie. Adaugati patru cani de apa sau supa de legume cu continut scazut de sodiu si lasati sa fiarba. Blenduiti supa pana devine cremoasa si omogena. Asezonati cu sare si piper dupa gust.

4. Pui la gratar cu salata de verdeata

Pentru o cina usoara si plina de proteine, pregatiti un piept de pui la gratar. Condimentati puiul cu putin ulei de masline, sare si piper, apoi coaceti la gratar pana cand este bine facut. Serviti puiul cu o salata din mix de verdeturi (cum ar fi salata verde, rucola), stropita cu putin otet balsamic si ulei de masline. Aceasta combinatie nu doar ca este gustoasa, dar este si prietenoasa cu dieta FODMAP.

5. Batoane de peste cu sos tartar facut in casa

O alternativa delicioasa la clasicele batoane de peste prajite. Folositi file de peste alb, cum ar fi cod sau merluciu, si taiati-le in batoane. Inmuiati fiecare baton in faina de orez, apoi in ou batut, si la final in pesmet fara gluten. Coaceti in cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius timp de 20 de minute. Pentru sos, amestecati iaurt grecesc (fara lactoza), putin hrean proaspat ras, suc de lamaie si marar tocat. Serviti batoanele de peste cu sosul tartar pentru o masa delicioasa si conforma cu dieta FODMAP.

Aceste retete nu doar ca sunt compatibile cu dieta FODMAP, dar sunt si usor de pregatit, nutritive si extrem de savuroase. Adaptarea la o dieta restrictiva poate fi o provocare, dar cu aceste retete, va puteti bucura de mese delicioase fara a va face griji pentru simptomele neplacute ale SII. Este important, totusi, sa consultati un nutritionist sau un medic inainte de a incepe orice dieta noua, inclusiv dieta FODMAP.