Untul de arahide: bun sau rău pentru sănătatea ta?

Articole Asemanatoare

Principalele 5 avantaje ale implanturilor dentare

Implanturile dentare reprezintă una dintre cele mai avansate soluții...

Cum să îți transformi balconul cu sisteme de închidere eficiente

Balconul este adesea un spațiu subutilizat în locuințe, însă...

Transformarea buzelor cu acid hialuronic: procesul, beneficiile si intretinerea

Vrei sa-ti subliniezi trasaturile faciale si sa-ti imbunatatesti increderea...

Avantaje, rezistență și secrete de aplicare pentru unghii impecabile 

Popularitatea pe care a câștigat-o oja semipermanentă nu este...

Semnificatia numelui Daniela

Originea si semnificatia numelui DanielaNumele Daniela are o origine...

Untul de arahide este considerat o masă populară și o sursă bună de proteine. Cu toate acestea, poate fi periculos pentru persoanele alergice la arahide, iar unele mărci de unt de arahide au un conținut ridicat de grăsimi și zaharuri adăugate. Așadar întrebarea „este untul de arahide sănătos pentru majoritatea oamenilor?” este firească. Încercăm să oferim un răspuns în acest articol.Untul de arahide este unul dintre cele mai populare produse tartinabile din lume, iar multe persoane consideră că are un gust delicios, textura fiind pur și simplu uimitoare. Desigur, nu toată lumea se poate bucura de alune. Unele persoane sunt alergice la alune, iar acestea pot fi chiar mortale pentru un mic procent din populație. Putem însă spune că untul de arahide este un aliment sănătos pentru cei care nu sunt alergici?

Ce este untul de arahide?

Procesul de producție al untului de arahide începe cu recoltarea și curățarea alunelor. Acestea sunt apoi prăjite în cuptor pentru a le adăuga o aromă bogată și a le deshidrata. Alunele prăjite sunt apoi măcinate într-o pastă fină, folosindu-se mașini speciale de măcinat. În funcție de preferințe, pot fi adăugate ingrediente suplimentare, cum ar fi zahărul sau sarea, pentru a îmbunătăți gustul untului de arahide. Așadar, untul de arahide este un aliment relativ neprelucrat, fiind produs doar din alune, adesea prăjite, măcinate până când se transformă într-o pastă. Dar acest lucru nu este neapărat adevărat pentru multe mărci comerciale de unt de arahide care pot conține diverse ingrediente adăugate, cum ar fi:

  • zahăr;
  • uleiuri vegetale;
  • grăsimi trans.

Este un lucru știut, consumul a prea mult zahăr adăugat și grăsimi trans poate fi asociat diverselor afecțiuni, cum ar fi bolile de inimă. Este recomandat ca în loc să cumperi alimente procesate cu mai multe ingrediente adăugate, să alegi unt de arahide care are ca ingrediente doar alune și poate puțină sare.

De reținut

Untul de arahide este, practic, o pastă făcută din alune. Multe produse de calitate inferioară conțin, de asemenea, zahăr și uleiuri vegetale adăugate. Pe lângă variantele naturale sau organice de unt de arahide, care nu conțin aditivi sau conservanți, există și tipuri de unt de arahide care pot conține și alte nuci sau ingrediente, cum ar fi ciocolata sau mierea.

Originea și istoria untului de arahide

Alunele, cunoscute științific sub numele de Arachis hypogaea, au o istorie lungă în alimentația umană. Originea lor este plasată în America de Sud, unde civilizațiile antice, precum Aztecii, le foloseau în dieta lor. Chiar și înainte de asta, arheologii au descoperit dovezi ale cultivării alunelor în Peru încă din anul 7.600 î.Hr. Alunele erau considerate un aliment valoros și erau prezente în multe mâncăruri și băuturi. Aztecii le măcinau pentru a face o pastă, care era folosită în diferite preparate culinare și băuturi. Astfel, putem spune că utilizarea alunelor în alimentație are o istorie îndelungată și bogată.

Procesul de transformare a alunelor în unt a fost descoperit în anii 1800. Cercetătorul american George Washington Carver este considerat pionier în acest domeniu, deși există și alte surse care indică că procesul ar fi fost cunoscut înaintea lui. Carver a dezvoltat o tehnică pentru a produce unt de arahide. Acest proces implică măcinarea alunelor prăjite până când acestea devin o pastă fină și cremoasă. Descoperirea lui Carver a deschis calea pentru popularizarea untului de arahide și a avut un impact semnificativ asupra industriei alimentare.

Untul de arahide a devenit popular în Statele Unite în anii 1900, odată cu introducerea sa pe piața alimentară, iar în timpul Primului Război Mondial a devenit o sursă valoroasă de proteine pentru soldați. După război, popularitatea sa a continuat să crească, iar consumul de unt de arahide s-a extins și în afara mediului militar, devenind un aliment de bază în dietele americane și fiind inclus în numeroase rețete și preparate culinare. Astăzi, untul de arahide este un aliment iubit și consumat în întreaga lume.

Tipuri de unt de arahide

Pe piață există 3 tipuri de unt de arahide:

  • unt de arahide natural: este untul de arahide fabricat cu un singur ingredient, alunele. De obicei, are mai puține grăsimi saturate, poate avea o cantitate mică de sare sau zahăr.
  • unt de arahide cremos: este untul de arahide potrivit pentru tartine sau smoothie-uri.
  • unt de arahide crocant: este potrivit pentru cei care doresc mai multă textură. Conține bucățele de alune.

Beneficiile nutriționale ale untului de arahide

Sunt mai multe beneficii recunoscute ale untului de arahide, iată-le pe cele mai importante:

  • este o sursă bună de proteine: untul de arahide este o sursă de energie destul de echilibrată, pentru că furnizează toți cei trei macronutrienți majori (carbohidrați, proteine, grăsimi). Chiar dacă untul de arahide este destul de bogat în proteine, este sărac în metionină, un aminoacid esențial. Arahidele fac parte din familia leguminoaselor, care include și fasolea, mazărea și lintea. Proteinele din leguminoase sunt mult mai sărace în metionină și cisteină în comparație cu proteinele animale. Deficitul de metionină este de obicei asociat cu o deficiență generală de proteine sau cu anumite stări de boală. Deficitul de metionină este extrem de rar în cazul persoanelor care au, în general, o stare de sănătate bună.
  • este sărac în carbohidrați: untul de arahide pur conține doar 20% carbohidrați, ceea ce îl face potrivit pentru o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați. De asemenea, provoacă o creștere foarte scăzută a glicemiei, ceea ce îl face o opțiune bună pentru persoanele cu diabet de tip 2. Aceste beneficii au fost atribuite parțial acidului oleic, una dintre grăsimile principale din alune. Antioxidanții pot avea de asemenea un rol.
  • au un conținut ridicat de grăsimi sănătoase: consumul unor cantități moderate de unt de arahide este perfect chiar și în cazul unei diete. Deoarece untul de arahide este bogat în grăsimi sănătoase pentru inimă și este o sursă bună de proteine, poate fi o opțiune bună pentru vegetarieni.
  • este bogat în vitamine și minerale sănătoase: dar conține și calorii. Untul de arahide conține vitamina E (60% din valoarea zilnică), vitamina B3 (niacină), vitamina B6 (piridoxină), folat, magneziu, cupru, mangan, vitamina B5, fier, potasiu, zinc, seleniu.
  • este bogat în antioxidanți: inclusiv p-coumarină și resveratrol. 

Important de reținut

  • Untul de arahide este un aliment bun, dar trebuie să ai în vedere câteva aspecte importante.
  • Este destul de bogat în nutrienți și reprezintă o sursă decentă de proteine. Este, de asemenea, bogat în fibre, vitamine și minerale, dar conține și calorii.
  • Este recomandat consumul în cantități moderate, pentru o dietă sănătoasă.
  • Este puțin probabil ca un consum moderat de unt de arahide să aibă efecte negative majore. Este mai important să te ferești, dacă este posibil, de sucurile zaharoase, de grăsimile trans și de alte alimente foarte procesate.
  • Untul de arahide neprocesat poate conține aflatoxine, compuși care au fost asociați cu efecte adverse asupra sănătății.