Retenția de apă – 6 remedii simple

Articole Asemanatoare

9 activități sportive pe care să le faci iarna

Iarna este anotimpul care, pentru mulți dintre noi, aduce...

3 criterii de care să ții cont când alegi fondul de ten

Alegerea corectă a fondului de ten este esențială pentru...

Te trezești cu mâinile și picioarele umflate uneori, te incomodează deodată pantofii tăi preferați, verigheta te strânge, iar jeansii nu te mai încap? Cântarul arată fluctuații semnificative de la o zi la alta? Este foarte posibil să suferi de episoade de retenție de apă. Iată câteva remedii utile și simple pentru a ameliora acest simptom.

Ce este retenția de apă?

Retenția de apă determină apariția de edeme, localizate în special la nivelul mâinilor și picioarelor. Citește aici mai multe despre cauzele care pot determina retenția de apă. 

Retenția de apă poate fi un fenomen ocazional, determinat de pildă de o cină mai sărată decât de obicei, sau de o perioadă de repaos prelungit. Alteori, ea poate fi simptomul unei afecțiuni mai grave – motiv pentru care e de preferat să consulți medicul, înainte de a apela la remedii care nu vor face decât să amelioreze simptomul, fără a trata cauzele [1]. 

1. Adoptă o alimentație săracă în sodiu

Retenția de apă este adeseori determinată de un aport crescut de sodiu, iar principala sursă alimentară de sodiu este sarea alimentară. Conform specialiștilor, aportul zilnic de sodiu nu ar trebui să depășească 2300 mg pe zi, ceea ce presupune un consum liber de fructe și legume și prepararea mâncărurilor în casă și eliminarea alimentelor semiprocesate din dietă. Băuturile pentru sportivi, chipsurile și popcornul sunt surse importante de sodiu, deci atenție la cantitățile consumate. [2]

2. Adaugă surse de potasiu și magneziu în dietă

Potasiul și magneziul contribuie la eliminarea sodiului în exces din organism, prin urmare o dietă bogată în aceste două minerale pot contribui la menținerea echilibrului hidroelectrolitic. 

Unele dintre cele  mai bune surse alimentare de potasiu și magneziu sunt:

  • Bananele;
  • Avocado;
  • Roșiile;
  • Cartofii dulci;
  • Legumele cu frunze verzi, de tipul spanacului [3].

3. Ia un supliment de vitamina B6

Vitamina B6 este implicată în foarte multe procese metabolice, inclusiv în producerea de energie sau în reglarea nivelurilor hormonale. Specialiștii au observat că administrarea unui supliment de vitamina B6 se asociază cu o reducere a retenției de lichide în perioada premenstruală, informație pe care e bine să o reții și să o folosești, la nevoie [2].

4. Crește aportul de proteine

Proteinele au un rol important în reglarea echilibrului hidroelectrolitic și în ajustarea mediilor intra- și extracelular. Un aport adecvat de proteine contribuie la echilibrarea fluidelor intratisulare. În special o anumită proteină, denumită albumină și sintetizată la nivel hepatic contribuie la menținerea lichidelor în torentul sangvin și previne extravazarea acestora în țesuturi [3].

5. Odihnește-te cu picioarele ridicate

Dacă observi că excesul de fluide se acumulează mai ales la nivelul picioarelor sau dacă jobul tău presupune să stai în picioare mult timp, eventual deplasându-te foarte puțin, modul în care te odihnești poate fi important în combaterea simptomelor. Încearcă să ții picioarele ridicate pe o pernă ori de câte ori te odihnești, pentru a ușura ciculația locală și a ameliora simptomele [1].

6. Poartă ciorapi compresivi

Ciorapii compresivi sunt din ce în ce mai populari și au devenit disponibili nu numai în magazinele specializate în tehnică medicală sau în farmacii, ci și în magazinele sportive, de pildă. Ciorapii compresivi trebuie să stea strânși pe picior, ceea ce îi poate face inconfortabili într-o primă fază. Scopul acestui tip de produs este să faciliteze circulația venoasă și să prevină stagnarea sângelui la nivelul sistemului venos, acțiune extrem de utilă în tratarea varicelor, în prevenirea trombozei venoase profunde și a umflării picioarelor [3]. 

Chiar și în cazul în care ai o predispoziție pentru retenția de apă, poți duce o viață sănătoasă. Este o problemă de sănătate relativ frecventă în rândul populației, care te poate afecta din punct de vedere al potrivirii hainelor, de pildă, dar necesită o evaluare medicală care să excludă posibile cauze mai grave. 

Bibliografie

1. Goyal, Amandeep, et al. “Peripheral Edema.” PubMed, StatPearls Publishing, 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554452/ accesat la 24.03.2023;

2. Lent-Schochet, Daniella, and Ishwarlal Jialal. “Physiology, Edema.” PubMed, StatPearls Publishing, 8 May 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537065/, accesat la 24.03.2023;

3. “Water Retention: Remedies, Symptoms, Causes, and More.” Healthlinewww.healthline.com/health/water-retention, accesat la 24.03.2023.