5 lucruri nesănătoase la care trebuie să renunți în timpul sarcinii

Articole Asemanatoare

De ce ai nevoie pentru un salon de remodelare corporală?

Deschiderea unui salon de remodelare corporală este o provocare...

10 actrițe celebre pasionate de construcții

Când ne gândim la actrițele celebre de la Hollywood,...

9 activități sportive pe care să le faci iarna

Iarna este anotimpul care, pentru mulți dintre noi, aduce...

3 criterii de care să ții cont când alegi fondul de ten

Alegerea corectă a fondului de ten este esențială pentru...

În acest articol vei descoperi o serie de obiceiuri nesănătoase la care ar trebui să renunți în timpul sarcinii, pentru a asigura o dezvoltare optimă a bebelușului. Veț învăța despre riscurile asociate cu consumul de alcool și fumat, vei descoperi importanța unei alimentații echilibrate și a mișcării în această perioadă crucială. 

1. Consumul de alcool

Consumul de alcool în timpul sarcinii are importante riscuri pentru viitorul bebeluș, Alcoolul pătrunde în sânge, traversează bariera placentară și ajunge la făt, așadar specialiștii consideră că nu există conceptul de „cantitate mică de alcool, inofensivă pentru sarcină”. Pur și simplu, pe perioada celor nouă luni, alcoolul trebuie să dispară complet din alimentația ta. 

Consumul regulat de alcool în sarcină poate determina întârziere de dezvoltare la bebeluș. Deoarece ficatul fătului nu este suficient dezvoltat încât să poată metaboliza alcoolul, apar semne de toxiemie care pot culmina cu sindromul alcoolic fetal, are presupune dificultăți de învățare, probleme de dezvoltare, hiperactivitate, dificultăți de comunicare, întârzierea limbajului și așa mai departe. 

2. Alimentația nesănătoasă.

Alimentația nesănătoasă reprezintă un concept larg și complex, care implică consumul excesiv de alimente procesate, grase, bogate în zahăr sau excesiv de sărate. De asemenea, poate fi vorba și despre o alimentație dezechilibrată, în care nu sunt incluse suficiente fructe, legume sau proteine. Astfel de obiceiuri alimentare dăunătoare pot avea un impact negativ asupra sănătății noastre.

alimentație sănătoasă în timpul sarcinii este esențială pentru a-i furniza viitorului bebeluș toate elementele nutritive necesare unei dezvoltări optime. În plus, păstrând o alimentație sănătoasă, cu un aport adecvat de nutrienți, mama previne situația în care propriul organism ajunge intens carențat deoarece și-a direcționat toate resursele către susținerea sarcinii. 

Există un număr redus de alimente pe care trebuie să le eviți, gravidă fiind. Icrele, peștele crud, brânzeturile nepasteurizate au un risc semnificativ de îmbolnăvire. În rest, medicii încurajează consumul unei diete cât mai variate, bogată în fructe, legume, nuci și semințe, pește și carne slabă.

3. Fumatul

Fumatul este unul dintre cele mai nocive obiceiuri atunci când vine vorba despre sănătatea sarcinii. Fumul de țigară conține zeci de compuși chimici cu efect nociv, toți aceștia ajungând inclusiv la bebeluș. Fumatul în perioada sarcinii se asociază cu un risc crescut de avort spontan, naștere prematură și greutate mică la naștere. 

În plus, fumatul în sarcină pare să predispună bebelușul la creștere lentă inclusiv în mediul extrauterin și la o sensibilitate crescută în zona aparatului respirator. Medicii recomandă renunțarea la fumat încă din perioada preconcepție, dacă e posibil, și evitarea completă a expunerii la fumul de țigară în perioada sarcinii. 

4. Sedentarismul

Sedentarismul are un impact negativ asupra organismului, indiferent dacă acesta apare în timpul sarcinii sau fără nici o legătură cu aceasta. În perioada sarcinii, sedentarismul sporește riscul de acumulare excesivă a kilogramelor în plus. În acest context, gravida are un risc mai mare de a dezvolta diabet de sarcină. 

Exericțiul fizic regulat, moderat, are un impact favorabil asupra circulației sangvine, ceea ce înseamnă că și bebelușul tău va beneficia de un aport suplimentar de sânge și nutrienți. Sportul reduce nivelul de inflamație cronică din organism, ceea ce, încă o dată, are importante beneficii atât pentru mamă, cât și pentru bebe. 

O activitate fizică regulată în timpul sarcinii se asociază, din punct de vedere statistic, cu nașteri mai ușoare și recuperare mai rapidă în perioada post partum.

6. Stresul excesiv

Stresul excesiv are impact negativ asupra oricui, inclusiv asupra gravidelor. Stresul excesiv se asociază cu o creștere a cortizolului, ceea ce determină modificări importante în organism, inclusiv o remodelare a conexiunilor neuronale. Stresul determină creșterea tensiunii arteriale, hipertensiunea de sarcină fiind foarte periculoasă pentru evoluția acesteia, asociată cu un risc major de naștere prematură și preeclampsie. 

În concluzie, sănătatea mamei și a copilului este esențială în timpul sarcinii, iar renunțarea la comportamente precum consumul de alcool, fumatul, alimentația nesănătoasă, lipsa mișcării și stresul excesiv, este crucială. Sarcina nu este doar o perioadă de schimbări fizice, dar și o oportunitate de a adopta un stil de viață mai sănătos. 

extrastyle.ro