Alăptarea este naturală, dar la fel de naturale sunt întrebările și îngrijorările care le frământă pe mămici. Descoperă, în continuare, care sunt câteva dintre acestea!
De ce scaunul bebelușului meu are o culoare ciudată?
Diversitatea culorilor scaunului bebelușului alăptat este un aspect important de luat în considerare de către proaspetele mămici. Este normal ca scaunul bebelușului să aibă o gamă variată de culori, de la galben muștar până la verde sau maro. Aceste variații pot fi influențate de mai mulți factori, unul dintre cei mai importanți fiind timpul petrecut de bebe la sân, în care primește mai mult lapte de început, fluid și bogat în zaharuri, sau mai mult lapte gras și consistent. Chiar dacă un scaun verde la bebeluși poate stârni panică, nu ai motive de îngrijorare! [1]
În cazul bebelușului diversificat, alimentația solidă pe care o primește pe lângă laptele matern poate schimba culoarea scaunului. De exemplu, consumul de sfeclă roșie poate imprima scaunului o nuanță roșie, în timp ce consumul de spanac poate face scaunul să aibă nuanța verde închis.
Există și culori ale scaunului care pot semnala probleme de sănătate și care trebuie luate în serios. De exemplu, un scaun negru sau cu sânge poate indica o hemoragie internă, iar un scaun alb sau gri poate sugera o problemă la nivelul ficatului. În astfel de cazuri, este important să consulți imediat medicul pentru a obține un diagnostic corect și pentru a lua măsurile necesare în timp util [2].
Bebelușul meu este constipat?
Constipația este o problemă comună în rândul bebelușilor și poate cauza îngrijorare părinților. Identificarea simptomelor constipației este esențială pentru a putea interveni în mod corespunzător. Unul dintre semnele constipației este prezența scaunelor tari și uscate, eliminate la intervale mari de timp. Bebelușii constipați pot părea iritați, pot refuza mâncarea sau pot avea un abdomen umflat.
Totuși, constipația la bebelușii alăptați exclusiv este un fenomen extrem de rar. Mai frecvent se întâmplă ca bebelușii să aibă scaune foarte rare – o dată la 5 – 7 zile – care să își păstreze, totuși, consistența obișnuită a unui scaun de lapte: semilichidă, cu grunji de lapte. În acest caz, deși scaunele sunt rare, specialiștii nu vorbesc despre constipație ci oferă o altă explicație: laptele matern este atât de bine metabolizat și absorbit de organism, încât nu generează suficiente reziduuri pentru a determina scaune mai frecvente [1].
Ce am voie să mănânc în perioada alăptării?
O dietă echilibrată și nutritivă este importantă în timpul alăptării, deoarece oferă organismului mamei și bebelușului ingredientele necesare unei funcționări optime. Este important ca alimentația mamei să includă alimente bogate în proteine, fier, calciu și vitamine esențiale, cum ar fi fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și produse lactate. Aceste alimente contribuie la susținerea sistemului imunitar al mamei și la dezvoltarea sănătoasă a bebelușului [3].
Există anumite alimente pe care mamele ar trebui să le evite sau să le consume cu precauție în timpul alăptării. De exemplu, ciocolata, citricele, varza sau alimentele picante pot cauza alergii sau disconfort bebelușului. De asemenea, consumul de alcool și cofeină ar trebui să fie limitat sau evitat în totalitate în timpul alăptării, deoarece pot influența negativ calitatea laptelui matern și pot avea efecte asupra bebelușului.
Dieta mamei poate influența compoziția laptelui matern. Unele alimente pot îmbogăți laptele cu anumiți nutrienți, cum ar fi acizii grași omega-3 din pește, sau pot influența gustul laptelui, cum ar fi condimentele. Este important să menționăm că, în general, laptele matern este mereu benefic și oferă bebelușului toți nutrienții necesari pentru a crește sănătos, cel puțin până la vârsta de 6 luni.
Deși nu există nici un fel de dovezi științifice că alimentația mamei ar influența colicile bebelușului, unele mame preferă să își restricționeze dieta pentru a preveni apariția durerilor de burtică la bebeluș, eliminând alimentele care balonează. O abordare moderată, în care să testezi și să observi dacă bebe pare deranjat de anumite alimente pe care le consumi, este preferabilă pentru a evita carențele nutritive [4].
În concluzie, mamele care alăptează se pot confrunta cu numeroase probleme și întrebări, de la culoarea scaunului bebelușului la constipație și alimentația mamei în timpul alăptării. Ori de câte ori ai întrebări sau ești îngrijorată cu privire la sănătatea bebelușului, contactează medicul!
Surse:
1. “5 Common Breastfeeding Problems.” Www.unicef.org, www.unicef.org/parenting/food-nutrition/5-common-breastfeeding-problems, accesat la 25.10.2023;
2. “Breastfeeding Info.” La Leche League International, llli.org/breastfeeding-info/, accesat la 25.10.2023;
3. “The Benefits of Breastfeeding for Parents and Baby.” Www.eufic.org, www.eufic.org/en/healthy-living/article/the-benefits-of-breastfeeding-for-parents-and-baby, accesat la 25.10.2023;
4. World Health Organization. “Breastfeeding.” World Health Organization, World Health Organization: WHO, 2019, www.who.int/health-topics/breastfeeding#tab=tab_1, accesat la 25.10.2023.