10 lucruri pe care e bine să le știi dacă urmează să devii mămică pentru prima oară

Articole Asemanatoare

Dieta pentru diabetici, retete pentru diabetici, meniu zilnic, dieta saptamanala

Introducere in dieta pentru diabetici Dieta este un aspect esential...

Dieta Atkins – retete si recomandari

Introducere in dieta Atkins Dieta Atkins, cunoscuta pentru abordarea sa...

Dieta Dukan – mese pe zile

Introducere în dieta Dukan Dieta Dukan este unul dintre planurile...

Cum se tine dieta cu oua?

Introducere in dieta cu oua Dieta cu oua este o...

Cea mai buna dieta pentru slabire

Introducere la Dieta pentru Slabire In lumea moderna, gasirea celei...

Să devii mamă poate fi în egală măsură emoționant și terifiant. Îți dorești tot ce este mai bun pentru micuțul tău, dar, fiind la prima experiență de acest fel, înveți totul pe măsură ce se întâmplă. Sarcina și perioada de după vor fi perioade obositoare, uneori frustrante, vei avea nevoie de ajutor și de sfaturi competente. În acest articol vorbim despre importanța morfologiei fetale și cum trebuie interpretate rezultatele acesteia. De asemenea, menționăm cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi dacă urmează să devii mămică pentru prima dată. 

Conceptul de morfologie fetală și importanța acestuia în trimestrul II de sarcină

Morfologia fetală se referă la studiul formei și structurii corpului uman în stadiul fetal, utilizându-se metode imagistice precum ecografia. Testul imagistic analizează detaliile anatomice ale fătului, pentru a identifica posibilele anomalii sau probleme de dezvoltare. Morfologia fetală în trimestrul II de sarcină este deosebit de importantă, deoarece majoritatea organelor și structurilor fătului sunt acum vizibile și pot fi evaluate cu precizie. Scanarea de morfologie fetală în trimestrul II poate detecta o serie largă de anomalii congenitale, inclusiv probleme ale inimii, creierului, coloanei vertebrale și membrelor. 

 

Cum să interpretezi rezultatele scanării de morfologie fetală în trimestrul II

Pentru a interpreta rezultatele scanării de morfologie fetală, este important să știi că acestea sunt de obicei prezentate în raport cu seturi de valori standard pentru fiecare săptămână de sarcină. Dacă rezultatele se încadrează în aceste valori standard, fătul este considerat a se dezvolta normal. În caz contrar, ar putea fi necesare investigații suplimentare pentru a evalua mai în detaliu orice anomalii sau probleme semnalate. Unele anomalii detectate în cadrul scanării de morfologie fetală pot fi minore și nu vor avea un impact semnificativ asupra dezvoltării fătului sau a vieții sale după naștere. Totuși, altele pot fi mai grave și pot necesita intervenție medicală. 

Prețul morfologiei fetale de trimestrul II poate varia în funcție de diferiți factori. Unul dintre acești factori este clinică sau instituția medicală unde se efectuează ecografia. Costurile pot fi mai mari în clinicile private, care oferă adesea servicii suplimentare și acces la tehnologie de vârf. Pe de altă parte, clinicile de stat pot avea costuri mai mici, dar poate exista și o așteptare mai mare înainte de a face analiza.

Ce trebuie să știi înainte de a deveni mamă pentru prima dată

Iată la ce ar trebui să te aștepți:

  • plecarea din spital după naștere poate fi înfricoșătoare: va dura ceva timp ca să te adaptezi la viața de acasă ca o nouă familie. Nu respinge emoțiile. Poate fi util să discuți despre asta cu partenerul sau cu asistenta medicală înainte de a părăsi spitalul, doar pentru a recunoaște cum te simți.
  • uneori, bebelușii plâng fără motiv: când bebelușii plâng, de obicei există un motiv întemeiat. Poate că le este foame, au gaze sau au nevoie de un scutec uscat. Dar uneori pot plânge chiar și fără motiv. Este bine să-ți amintești că plânsul este modul în care comunică bebelușii. Poate fi absolut normal ca bebelușii să plângă doar de dragul de a plânge.
  • să-i dai bebelușului o suzetă este absolut în regulă: suzetele au numeroase beneficii pentru bebeluși, în primul rând, sunt liniștitoare. O suzetă poate calma bebelușii atunci când sunt agitați și, de asemenea, îi poate ajuta să dezvolte mișcarea de supt de care au nevoie pentru alăptare sau hrănirea cu biberonul.  Cu toate acestea, există unele probleme cu suzetele. Una dintre ele este potențialul de confuzie a mameloanelor. Bebelușul poate avea probleme în a se prinde de sân dacă preferă suzeta.
  • nu ține bebelușul în brațe „prea mult”: arătându-i copilului că ești sensibil și receptiv la nevoile sale, dezvolți încrederea în relație și îl ajuți să se simtă sigur și încrezător. Dar asta nu înseamnă că părinții trebuie să își țină bebelușii în brațe în mod constant. Este perfect acceptabil să așezi bebelușul într-un loc sigur și să îți acorzi câteodată câte o pauză. De asemenea, este important de reținut că nu este niciodată sigur să dormi împreună cu bebelușul.
  • alăptarea nu este întotdeauna ușoară: tot ce contează este să iei cea mai bună decizie pentru tine și pentru copilul tău. Nu lăsa presiunile exterioare să te afecteze. Nu este un eșec dacă nu poți sau alegi să nu alăptezi. Nu ești un eșec nici dacă alăptezi până când copilul împlinește doi ani.
  • unii bebeluși pur și simplu nu dorm bine: bebelușii învață să doarmă toată noaptea ca parte a dezvoltării lor, iar fiecare bebeluș este diferit. Nou-născuții se trezesc de obicei la fiecare 2-3 ore pentru a mânca. Somnul se îmbunătățește pe măsură ce bebelușii cresc. Dacă somnul bebelușului este foarte complicat, vorbește cu medicul pediatru și întreabă ce recomandă.
  • nu este niciodată sigur să dormi împreună cu bebelușul: în loc să dormi împreună în același pat, se recomandă ca bebelușul să doarmă într-un pătuț, pe spate, în aceeași cameră, cel puțin în primele șase luni. Bebelușul va fi în apropiere, astfel încât să îl poți hrăni în mod convenabil pe parcursul nopții și să îl poți verifica cât de des dorești.
  • aproape fiecare mamă experimentează o anumită formă de depresie postnatală: majoritatea viitoarelor mămici știu că există posibilitatea de a se confrunta cu simptome de anxietate și depresie după naștere, dar, de obicei, nu sunt conștiente de cât de frecvente sunt acestea. Aducerea pe lume a unui copil este o performanță incredibilă, așa că nu este de mirare că echilibrul hormonal și emoțional al unei mame se poate schimba după naștere. Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine este să recunoști că și sănătatea ta este o prioritate.
  • motoarele de căutare nu au toate răspunsurile la întrebările proaspetei mămici: atunci când cauți informații pe internet, asigură-te că folosești surse de încredere și cu autoritate. Discuțiile cu alte mame online sau citirea discuțiilor de grup pot fi uneori o resursă utilă și de sprijin, dar apelează la medicul pediatru informații și sfaturi medicale.
  • calendarul alternativ de vaccinare este un mit: programele de vaccinare pentru copii sunt concepute ținând cont de sistemul imunitar tânăr al bebelușilor și copiilor. Așa-numitele „programe alternative de vaccinare” nu au fost studiate științific și sunt foarte descurajate de experții medicali pediatrici.

Orice viitoare mămică își dorește să asigure cele mai bune condiții pentru dezvoltarea sănătoasă a bebelușului ei. Articolul nostru a oferit informații esențiale despre morfologia fetală în trimestrul II de sarcină, ajutându-te să înțelegi conceptul și să interpretezi rezultatele scanării. Este important să fii conștientă de diferențele dintre morfologia normală și cea anormală, pentru a putea reacționa în timp util la eventuale probleme.